Batát čínsky (Dioscorea batata)
Iné názvy: Ľahký koreň, čínsky zemiak
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Jam čínsky alebo ľahký koreň alebo čínsky zemiak je cenná rastlina pestovaná najmä v Ázii, najmä v Číne, Kórei a Japonsku. Jeho botanický názov je Dioscorea batata a je to popínavá rastlina. Dosahuje výšku až 5 metrov a je známa svojimi hľuzami, ktoré sú dlhé, valcovité a žlto-biele, niekedy ružovej farby. Táto jedlá rastlina má jedinečné vlastnosti, vďaka ktorým sa považuje za superpotravinu - nutrične bohatú potravinu s mnohými zdraviu prospešnými účinkami.
Čínsky batát sa používa najmä v gastronómii. Je základnou surovinou na prípravu rôznych jedál, ktoré sa pripravujú podobne ako zemiaky - varené, pečené, vyprážané alebo grilované. Môže sa konzumovať aj surový. V kuchyni je veľmi obľúbený pre svoju neutrálnu chuť a pevnú štruktúru. Používa sa aj na výrobu škrobu, ktorý je dôležitou zložkou pri pečení, výrobe cukroviniek a rezancov. Jeho hľuzy sa používajú aj ako domáci liek proti hnačke, cukrovke a na posilnenie imunitného systému. Okrem gastronomického využitia sa batát používa aj v kozmetike. Z hľúz sa získava extrakt, ktorý sa ďalej pridáva do krémov, masiek a iných kozmetických výrobkov, pretože má vynikajúce hydratačné a vyživujúce vlastnosti. V tradičnej čínskej medicíne sa batát používa na liečbu širokej škály ochorení vrátane astmy, kašľa, bronchitídy, artritídy, problémov v menopauze, ochorení obličiek a tiež ako tonikum na srdce.