Baklažán (Solanum melongena)
Iné názvy: Baklažán
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Baklažán, ktorý je všeobecne známy ako baklažán, je veľmi obľúbenou zeleninou na celom svete. Pochádza z Ázie, kde sa pestuje už tisíce rokov. Tento krásny rastlinný druh je charakteristický svojimi tmavofialovými plodmi, ktoré môžu mať rôzny tvar a veľkosť od malých okrúhlych až po dlhé a valcovité. Baklažány sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínu B1 a medi. Je tiež dobrým zdrojom mangánu, vitamínu B6, niacínu, draslíka, kyseliny listovej a vitamínu K.
Baklažán sa používa v mnohých kuchyniach na celom svete. Môže sa smažiť, grilovať, piecť, dusiť alebo plniť rôznymi prísadami a je dôležitou súčasťou mnohých tradičných jedál. V Taliansku je hlavnou zložkou musaky a parmigiana di melanzane, vo Francúzsku je základom ratatouille a v Turecku je hlavnou zložkou imam bayildi. Môže sa používať aj v mnohých orientálnych jedlách vrátane thajských a indických. Baklažán sa často používa aj ako základ na prípravu vegetariánskych hamburgerov alebo steakov. Okrem jedál sa používa aj na výrobu niektorých druhov omáčok a nápojov, ako je napríklad tradičný gruzínsky nápoj borjomi.