Askorbát sodný
Iné názvy: Askorbát sodný, E301, (2R)-2-[(1S)-1,2-dihydroxyetyl]-4-hydroxy-5-oxo-2H-furan-3-olát sodný
Skóre poškodenia: 2 (Deriváty prírodných látok)
Askorbát sodný, známy aj ako askorbát sodný, E301 alebo (2R)-2-[(1S)-1,2-dihydroxyetyl]-4-hydroxy-5-oxo-2H-furan-3-olát sodný je soľná forma vitamínu C. Je to biely až bledožltý prášok, ktorý je rozpustný vo vode. Vyznačuje sa vysokou stabilitou a vynikajúcou antioxidačnou aktivitou. Vyrába sa zmiešaním kyseliny askorbovej s hydrogenuhličitanom sodným. Je to látka používaná v potravinárskom priemysle ako konzervačná látka a antioxidant.
Askorbát sodný sa najčastejšie používa na zvýšenie trvanlivosti mäsových výrobkov, kde pôsobí ako stabilizátor farby a predlžuje trvanlivosť. Nájdeme ho však v širokom spektre potravinárskych výrobkov vrátane džúsov, konzervovanej zeleniny, dezertov, kompótov, džemov, nápojov, zmrzliny, niektorých druhov mliečnych výrobkov a pečiva. Významné miesto má aj v niektorých druhoch výživových doplnkov, kde sa využíva jeho vysoká biologická dostupnosť a schopnosť podporovať imunitný systém. Napriek jeho rozšírenému používaniu by sa však malo dbať na jeho konzumáciu v primeraných množstvách, pretože nadmerné užívanie môže viesť k nežiaducim účinkom, ako je napríklad hnačka.