Algin
Iné názvy: Alginát sodný, alginát sodný, alginát vápenatý
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Algin je prírodný polysacharid, ktorý sa získava z hnedých rias. Najčastejšie sa s týmto produktom stretávame pod názvom alginát sodný, ale je známy aj ako alginát sodný alebo alginát vápenatý. Algin je jednou z najpoužívanejších látok vo svete potravinárskeho, farmaceutického alebo kozmetického priemyslu, ale používa sa aj ako súčasť výživových doplnkov. Ukázalo sa, že má vynikajúcu schopnosť rozpúšťať sa v kvapalinách a vytvárať gélovité štruktúry, čo je vlastnosť, od ktorej závisí mnoho jeho aplikácií.
V potravinárskom priemysle sa alginát sodný často používa ako stabilizátor alebo zahusťovadlo v rôznych potravinách a nápojoch. Nájdeme ho napríklad v zmrzlinách, jogurtoch, instantných pudingoch, šľahačkách, polievkach, konzervách, ale aj vo víne alebo pive, kde pomáha regulovať konzistenciu a zabraňuje tvorbe peny. Jeho schopnosť tvoriť gél sa využíva aj pri výrobe kaviáru alebo ovocných štiav. V kozmetickom priemysle sa alginát sodný používa v pleťových maskách, krémoch, šampónoch alebo zubných pastách pre jeho hydratačné a spevňujúce účinky. Vo farmaceutickom sektore je dôležitou zložkou pri formulácii kapsúl s liečivami, ktoré sa uvoľňujú postupne, alebo sa používa ako výplň rán na podporu hojenia.