Aframonum (Aframonum melegueta)
Iné názvy: paradajka, peruánska paprika, peruánsky kardamón, meleguetová paprika, amón
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Aframón, ktorý je známy aj ako rajské zrno, peruánske korenie, peruánsky kardamón, meleguetské korenie a amón, je korenie s výraznou korenistou chuťou a štipľavou vôňou, ktoré má široké využitie v rôznych výrobkoch a kuchyni. Tento zelený stálezelený ker dorastá zvyčajne do výšky približne 1,5 metra a pochádza z tropickej západnej Afriky, kde sa jeho plody, ktoré pozostávajú z drobných hnedočiernych semien, už dlho používajú v stredovekej medicíne pre svoje analgetické a protizápalové účinky. Aframon je v súčasnosti obľúbený v mnohých kultúrach pre svoju jedinečnú chuť a vôňu, ktoré dodávajú jedlám bohatosť a hĺbku.
Aframón sa často používa ako korenie v západoafrickej, stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni, kde sa pridáva najmä do korenených jedál a mäsových výrobkov, ako sú klobásy, údeniny a iné druhy údenín. V poslednom čase sa však aframón začal používať aj v niektorých druhoch alkoholických nápojov, najmä v liehovinách, ako je gin, a výrobcovia sú obzvlášť nadšení jeho pikantnou, mierne citrusovou a mierne korenistou chuťou. Aframón je obľúbený aj v niektorých cukrovinkách, ktorým dodáva zaujímavú a nezvyčajnú chuť. Vďaka svojej špecifickej chuti a vôni je obľúbený aj v parfumérii, kde sa často používa ako jedna z hlavných zložiek parfumových aróm.