Acerola (Malphighia glabra)
Iné názvy: Barbados čerešňa, tropická čerešňa, malpighia, malpighia
Skóre poškodenia: 1 (Prírodné látky)
Acerola, ktorá je známa aj ako barbadoská čerešňa, tropická čerešňa, malpighia alebo malpighia, je rastlinný druh pochádzajúci z oblasti Južnej Ameriky. Je to malý strom alebo ker, ktorý dosahuje výšku 2 - 3 metre. Vytvára malé oválne plody, ktoré majú po dozretí jasne červenú farbu. Plody majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý ďaleko prevyšuje typické citrusové plody - uvádza sa, že dokonca obsahujú až 30-krát viac vitamínu C ako pomaranč. Sú tiež bohaté na antioxidanty a ďalšie vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín A, vápnik a železo. Acerola je preto veľmi zdravé ovocie, ktoré prispieva k celkovému zdraviu organizmu.
Z ovocia acerola sa vyrába množstvo produktov. Najbežnejšie sú acerolový džem, šťava alebo sirup, ktoré sa môžu konzumovať samostatne, pridávať do rôznych nápojov alebo používať ako prísada pri pečení a varení. V posledných rokoch sa stal veľmi populárnym aj prášok z aceroly ako doplnok stravy, ktorý sa dá ľahko pridať do smoothies, jogurtu alebo müsli. Rastliny Malpighia glabra sa používajú aj v kozmetickom priemysle. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov je acerola skvelým pomocníkom pre pleť - podporuje tvorbu kolagénu, vyhladzuje vrásky a pomáha v boji proti akné. Preto sa extrakt z aceroly často pridáva do krémov, sér, masiek a iných kozmetických výrobkov.